Alkohol a cukrovka

Může pít diabetik alkoholické nápoje?

Cukrovka jakéhokoliv typu není sama o sobě důvodem, proto aby se z nemocného stal doživotní abstinent. Většina diabetiků nemá pití alkoholu zakázáno. Ovšem je nezbytné dodržovat určitá pravidla a vědět o nebezpečích, která na nemocného cukrovkou mohou číhat.

Nejen pro diabetiky ale i pro zdravé jedince platí, že denní příjem alkoholu by u žen neměl převyšovat 10 g 100% alkoholu.  U mužů lze tolerovat vzhledem k vyšší tělesné hmotnosti a rychlejšímu odbourávání alkoholu v těle až 20 g 100% alkoholu, což odpovídá 2dcl vína, asi 0,7l piva, 0,5 dcl 40 % destilátu.  

Větší množství alkoholu může poškozovat také játra, srdce, nervy a zhoršovat příznaky diabetické neuropatie. Snášenlivost alkoholu je velmi individuální, závisí na schopnosti jater ho odbourávat. Tato schopnost může být u diabetiků snížena. Zejména u diabetiků, kteří trpí nadváhou nebo u diabetiků se zvýšenou hladinou tuků v krvi, se může přebytečný tuk ukládat do jaterních buněk. Funkce jater pak bývá tímto ztukovatěním nepříznivě ovlivněna. 

Pozor zvýšený příjem alkoholu vede k obezitě, zvýšenému krevnímu tlaku a zvýšeným hladinám tuků v krvi. 

Kdy diabetik nesmí v žádném případě pít alkoholické nápoje?

Absolutně nevhodné je pití všech alkoholických nápojů těhotnými diabetičkami a mladistvými; diabetiky s chorobami slinivky břišní a jater; pacienty s vysokými hladinami tuků v krvi, pokročilou neuropatií či erektilní dysfunkcí a alkoholiky.

Alkohol nikdy nesmí pít diabetici, kteří užívají léky snižující inzulínovou rezistenci ze skupiny biguanidů. V našich podmínkách se jedná výhradně o metformin. Současné požívání alkoholu a metforminu může vyvolat život ohrožující komplikaci laktátacidotické koma. Ta je, i při správně vedené intenzivní péči o takového nemocného, v 70-ti % případů, smrtelná.

A co diabetici léčení inzulínem či léky, které zvyšují produkci inzulinu v těle?

Takto léčení diabetici alkoholické nápoje za určitých podmínek pít mohou, avšak ne denně.

Proč není vhodné pít nápoje obsahující alkohol nalačno nebo denně? 

Protože alkohol blokuje ukládání glukózy do jater ve formě zásobního glykogenu. Když za normálních okolností klesne hladina krevního cukru k příliš nízkým hodnotám, dojde k vyplavení zásob cukru z jater do krve. Tak se koncentrace cukru v krvi zvýší. Tělo tímto způsobem samo bojuje proti nepříznivým důsledkům nízké hladiny cukru v krvi. U lidí, kteří popíjejí alkoholické nápoje pravidelně, není v játrech přítomna zásoba cukru. Glykogen se vlivem přítomnosti alkoholu v těle nemůže vytvořit. Takže vývoj hypoglykémie (tj. stav kdy je hladina cukru v krvi příliš nízká) je u nich rychlejší a její následky těžší. Alkohol navíc maskuje příznaky hypoglykémie, což může mít pro nemocného ty nejvážnější následky. 

Všichni diabetici ohrožení vznikem hypoglykémie by měli alkoholické nápoje pít pouze s jídlem, nikdy ne nalačno. 

Jak bylo naznačeno, alkohol svým působením na psychiku a kognitivní funkce pacienta oddálí nebo znemožní rozpoznání hypoglykémie nemocným a její včasnou, účinnou léčbu. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby někdo ze společnosti, která diabetika doprovází, byl informován o jeho chorobě, možnosti vzniku hypoglykémie, stejně jako o efektivní pomoci, pokud k ní dojde. Nutné je rovněž mít cukr nejlépe hroznový, například ve formě bonbónů. Při hypoglykémii, která vznikla po požití alkoholického nápoje, nemusí pomoci injekce glukagonu. Je vhodné, aby diabetik měl u sebe glukometr, a tím i možnost změřit glykemii.  

Alkohol by vůbec neměli pít pacienti, kteří špatně rozpoznávají hypoglykémii a nemocní s výskytem opakovaných těžkých hypoglykemií.

Proč je nutné omezit příjem alkoholu během dodržování redukční diety?

Alkohol je bohatým zdrojem energie, 1 g alkoholu poskytne 9 kcal. Pro srovnání 1 g bílkovin nebo cukrů poskytne tělu 4,2 kcal. 

Kterým alkoholickým nápojům by měli diabetici dávat přednost a kterých by se naopak měli vyvarovat?

Diabetici musí sledovat nejen obsah alkoholu v nápoji, ale zároveň by měli dávat přednost alkoholickým nápojům s nízkým obsahem sacharidů i alkoholu. 

Vhodná jsou kvalitní přírodní nepřislazovaná vína, a to i šumivá. Vybíráme si tedy spíše suchá vína, která mají skutečně nízký obsah sacharidů. Zda se jedná o víno červené či bílé, není podstatné. Piva mají nízký obsah alkoholu, ovšem obsahují sacharidy ze sladu, hlavně jednoduchý disacharid maltózu. Maltóza se v trávicím traktu štěpí na dvě molekuly hroznového cukr (glukózy). Ten se bleskově vstřebává do krve. 

Vzestup glykémie bývá docela rychlý.

Sklenka piva k jídlu samozřejmě neškodí, avšak konzumace několika půllitrů na posezení je jistě krajně nevhodná. Destiláty sice neobsahují cukr, ovšem je v nich přítomno velké množství alkoholu.

Diabetici by neměli v žádném případě pít alkoholické nápoje slazené cukrem, například likéry, dezertní vína, koktejly apod. Sacharidy obsažené v alkoholickém nápoji je třeba započítat do celkového denního množství sacharidů, které stanovil ošetřující lékař. 

Několik rad na závěr 

Většina diabetiků se nemusí natrvalo zříci všech alkoholických nápojů. Přístup ke konzumaci alkoholu se samozřejmě bude lišit, podle toho, čím je cukrovka léčena, podle přítomnosti komplikací a celkového zdravotního stavu pacienta. O tom, zda je pro něho pití alkoholu vhodné, by se každý diabetik měl poradit se svým ošetřujícím lékařem a následně respektovat jeho názor.

11157091_s.jpg

PRAVIDLA, KTERÁ MUSÍ KAŽDÝ DIABETIK PŘI KONZUMACI ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ ZACHOVÁVAT  

1. Znát svůj celkový zdravotní stav, užívané léky a vědět, zda je konzumace alkoholu možná

Nepřekračovat denní dávku alkoholu (20 g na den pro muže a 10 g na den pro ženy)

2. Omezit alkohol při redukční dietě. Pozor pivo je také alkohol!

3. Nikdy nepít alkohol nalačno

4. Nepít alkoholické nápoje pravidelně (denně)

5. Mít s sebou společníka, který ví o jeho chorobě a uměl by poskytnout první pomoc při hypoglykémii 

6. Mít u sebe hroznový cukr v bonbonu či roztoku; injekce glukagonu nemusí při hypoglykémii vzniklé v souvislosti s předchozí konzumací alkoholu pomoci

7. Mít možnost změřit si glykemii (glukometr nosit s sebou) 

Přejít nahoru