Výška fotbalových brankářů

Výškový faktor ovlivňuje sportovce napříč téměř všemi sporty. Ve spoustě sportech výška značně ovlivňuje styl a strategii jednotlivých sportovců. Ve fotbale hraje výška ohromnou roli, především na pozici brankáře. V současnosti se většina elitních gólmanů blíží svým vzrůstem ke dvoum metrům. V minulosti to však tak běžné nebývalo…

Příkladem hráče, který se dokázal probojovat mezi absolutní špičku navzdory malému vzrůstu, je dnes již zesnulý legendární český brankář František Plánička. Jeho výška byla pouze 172 cm. Jako hráč byl aktivní v letech 1923 – 1939. Celou klubovou kariéru odehrál v dresu Slavia Praha, které pomohl k zisku sedmi ligových titulů a odchytal za ni 969 zápasů. V dresu československé reprezentace sehrál významnou roli při zisku druhého místa na Mistrovství světa 1934, kde ve finálovém prohrál československý výběr s Itálií v poměru 2:1. Plánička za svůj život odehrál 1235 profesionálních zápasů, v nichž inkasoval pouze 1073 gólů. Svůj nízký vzrůst si kompenzoval ohromnou mrštností, výskokem a novými prvky, které využíval na pozici brankáře. Je znám svým výrokem: „Penalta se nedá chytit, dá se jen špatně kopnout.“

Skvělým příkladem elitního gólmana nižšího vzrůstu z bližší minulosti je bývalý španělský hráč Iker Casillas. Je vysoký 182 cm, což na současné poměry není mnoho. Přesto dokázal za svojí kariéru vyhrát téměř všechny trofeje, které pro něj bylo možné získat. Již od svých juniorských let působil za španělský celek Real Madrid, ve kterém v roce 1999 uskutečnil svůj profesionální debut a v průběhu let za něj odchytal přes 500 zápasů. S Realem Madrid získal nespočet trofejí včetně pěti titulů ze španělské La Ligy, tři tituly z Ligy mistrů, dvakrát Španělský fotbalový pohár, Evropský i Španělský superpohár a Mistrovství světa klubů. V letech 2008 – 2012 byl pětkrát po sobě podle IFFHS vyhlášen nejlepším brankářem na světě. V roce 2015 přestoupil do portugalského klubu FC Porto, s kterým před ukončení kariéry v roce 2020 vyhrál dvakrát portugalskou nejvyšší ligu. Úspěšný byl i v dresu španělské reprezentace, za kterou odchytal 167 zápasů a stal se dvojnásobným mistrem Evropy v letech 2008 a 2012 a mistrem světa z roku 2010.

Nyní se podíváme na opačný pól brankářského světa, kde hráči dosahují výšky okolo dvou metrů. První z nich je jeden z nejslavnějších českých fotbalistů Petr Čech. Ve fotbalovém světě je znám především díky svému působení v anglické Premier League v dresu Chelsea a později v dresu Arsenalu. Petr Čech je vysoký 196 cm a za své působení na Britských ostrovech vyhrál velké množství trofejí včetně titulu z Ligy mistrů. Další brankářskou legendou na seznamu je ital Gianluigi Buffon, který je vysoký 191 cm a svoji profesionální kariéru ukončil v roce 2023 ve věku 45 let. Celkem Buffon odchytal přes 1100 profesionálních zápasů. Mnohými experty je řazen mezi nejlepší gólmany historie. Většinu kariéry odehrál za Juventus FC, ale oblékal i dresy týmu PSG a Parma Calcio. Krom několikanásobných ligových či pohárových triumfů je Buffon i vítěz Mistrovství světa z roku 2006.

Na závěr si představíme pár brankářských obrů, kteří střeží brány i v současné sezóně. Tím nejznámějším z nich je 38letý Němec Manuel Neuer, který je vysoký 194 cm. Často bývá řazen mezi nejlepší gólmany historie. V roce 2014 se umístil na 3. místě v anketě Zlatý míč za Cristianem Ronaldem a Lionelem Messim. Od roku 2011 působí v německém klubu FC Bayern Mnichov, se kterým vyhrál všechny velké trofeje včetně dvojnásobného titulu z Ligy mistrů a devíti ligových titulů v řadě mezi lety 2012 – 2021. Ve výběru německé reprezentace sehrál významnou roli při vyhraném Mistrovství Evropy v roce 2014. Dalším brankářem je dvoumetrový Belgičan Thibaut Courtois, který od roku 2018 působí ve španělském klubu Real Madrid. Před svým angažmá ve španělském hlavním městě získal dva tituly z anglické Premier League v dresu FC Chelsea. Jedním z nejznámějších brankářů posledních dvou let je Argentinec Emiliano Martinez, který svými zákroky v roce 2022 pomohl Argentině v čele s Lionelem Messim k zisku dlouho chybějícího titulu z Mistrovství světa. V současné době tento 195 cm vysoký hráč chrání branku anglického klubu Aston Villa. Zajímavostí je, že při svém dřívějším působení v Arsenalu byl spoluhráčem již zmíněného Petra Čecha. Posledním brankářem je italský mladík Gianluigi Donnarumma, který je vysoký 195 cm. Do povědomí se dostal poté, co na Mistrovství Evropy 2020 pomohl v pouhých 22 letech italskému celku k zisku titulu. V semifinále i ve finále rozhodoval penaltový rozstřel, který Donnarumma zvládl s ledovým klidem. Svoji profesionální klubovou kariéru zahájil v roce 2015 v klubu AC Milan, odkud v roce 2021 odešel do francouzského PSG, se kterým vyhrál dva ligové tituly.

Z daných příkladů můžeme vypozorovat, že v současné době je výška pro brankáře velmi důležitým faktorem a gólmany pod 185 centimetrů můžeme najít jen zřídka, i když v minulosti to tak nebylo a často se prosazovali i hráči menšího vzrůstu. Můžeme se pouze domnívat, co je příčinou této změny. Je to celkové zrychlení a zprofisionálnění hry či něco úplně jiného.

Přejít nahoru