Srovnání mužského a ženského tenisu

Mužský a ženský tenis můžeme porovnávat podle široké škály faktorů. Podíváme se na rozdíly v pravidlech, stylu hry, turnajových kalendářích, ale nahlédneme i mezi rekordy a řekneme si názory tenisových legend.

Na rozdíl od jiných sportů jako jsou například volejbal, či basketbal, nedochází v tenise ke změnám v hracím prostředí. Sítě jsou stejně vysoké, kurt stejně velký a využívají se i stejné míče. Rakety si každý hráč/hráčka volí dle svého stylu a preferencí a nejsou rozděleny mezi mužské a ženské rakety. Avšak muži zpravidla hrají s těžšími raketami.

Způsob počítání zápasů je téměř stejný. Jediným rozdílem je, že muži hrají na grandslamových turnajích na tři vítězné sety a ženy hrají klasicky na dva vítězné sety. Toto v posledních letech budí nemalou vlnu kontroverze, jelikož vítězové mužských a ženských turnajů (nejen grandslamů) dostávají stejný honorář. Na grandslamech však dochází k podstatným rozdílům v časech strávených na kurtech. Vítězové letošního Roland Garros, tedy Carlos Alcaraz a Iga Swiatek, oba získali peněžní odměnu ve výši 2,4 milionů eur. Alcaraz však v průběhu turnaje strávil na dvorci mnohem více času než Swiatek, kvůli čemuž někteří tvrdí, že finanční ohodnocení obou šampionů je neférové.

Největší rozdíly můžeme zaznamenat v jednotlivých herních stylech. Muži obecně hrají s větší silou, což se projevuje v tvrdších úderech a rychlejších výměnách. Nejrychlejší naměřený mužský servis měl rychlost 263 km/h, kdežto nejrychlejší ženský servis 220 km/h. I když ženy nemají obecně tak silné údery jako muži, jejich hra se vyznačuje větší precizností a taktickým umístěním míče. Muži často preferují agresivní styl hry, což vede ke kratším výměnám. Na rychlejších površích využívají často využívají styl servis-volej. Na druhou stranu ženy využívají širší škálu úderů a taktik, čímž se hra stává pestřejší. Výměny jsou často delší, protože ženy více spoléhají na přesnost a trpělivost než na čistou sílu. U žen je hra od základní linie velmi častá, s důrazem na konzistentní a přesné údery. V obou případech hraje velmi důležitou roli psychická stránka, která se více projevuje u žen, díky čemuž jsou zápasy často nepředvídatelné a plné zvratů.

Systém žebříčků je v obou případech stejný. Hráči/hráčky sbírají body v průběhu sezóny z jednotlivých turnajů. Žebříčky se obnovují každý týden a počítají se do nich body získané za celý rok. Mírné rozdíly můžeme zaznamenat v turnajových kalendářích. Tomuto se vymykají všechny čtyři grandslamy, které se vždy hrají současně a v jednom dějišti. Největším rozdílem je že ženská organizace v rámci hlavní WTA Tour pořádá turnaje s nejnižší kategorií WTA 125, kdežto mužská organizace v rámci ATP Tour pořádá nejnižší kategorii turnajů ATP 250. Dějiště menších turnajů se většinou liší a nebývá časté, že by se současně hrál mužský i ženský turnaj. Toto často platí i u turnajů kategorie ATP 1000 a WTA 1000, což je nejvyšší kategorie kromě grandslamů.

Zajímavé je porovnávání rekordů a legen z mužského i ženského tenisového světa. Mezi muži jsou tři hráči, kteří zvládli vyhrát dvacet singlových grandslamových titulů. Jedná se o členy tzv. Velké trojky, tedy Novak Djokovič (24), Rafael Nadal (22) a Roger Federer (20). Tento milník pokořily i dvě ženy. Jako první se to povedlo Steffi Graf, která ovládla 22 grandslamů. Ještě o jeden titul více získala Serena Williams. Rekord v celkovém počtu vyhraných turnajů drží bývalý americký tenista Jimmy Connors se svými 109 tituly z nejvyššího okruhu. Ženský rekord je nastaven ještě mnohem výše. Jeho držitelkou je Martina Navrátilová s neuvěřitelnými 167 singlovými tituly. Nejdelší ženský tenisový zápas hraný na grandslamu byl sehrán v roce 2011 ve 4. kole Australian Open mezi Francescou Schiavone a svetlanou Kuznetsovou. Zápas ovládla po 4 hodinách a 44 minutách první jmenovaná. Nejdelší mužský zápas trval 11 hodin a 5 minut. Jednalo se o 1. kolo Wimbledonu v roce 2010. Zápas se kvůli přerušením hrál ve třech hracích dnech. Z vítězství se nakonec radoval John Isner, který porazil Nicolase Mahuta v poměru 6:4 3:6 6:7(7) 7:6(3) 70:68.

Legendární americký tenista a trojnásobný wimbledonský šampion John McEnroe byl na téma srovnání mužského a ženského tenisu dotázán v roce 2017. Jeho odpověď byla velmi kontroverzní a vyčnívala oproti ostatním. McEnroe konstatoval, že již zmíněná Serena Williams by se na mužském okruhu pohybovala okolo 700. místa. Vítězka 23 grandslamových titulů se k prohlášení vyjádřila následovně: „Jsou to úplně jiné sporty. Kdybych hrála s Andym Murraym, prohraju 0:6, 0:6 za pět šest minut”. Zajímavostí je, že v roce 1998 se uskutečnil exhibiční zápas, ve kterém proti sobě hráli právě Serena Williams a tehdy 203. hráč okruhu ATP Karsten Braasch, který zápas vyhrál v poměru 6:1.

Celkové vyhodnocení je velmi subjektivní a každý si může vytvořit jiný názor. Oba případy jsou však velmi zajímavým sportovním odvětvím. Právě jejich nezaměnitelnost, pestrost a rozdílnost jsou skvělé pro diváky, jelikož si každý může zvolit pro něj atraktivnější variantu, díky čemuž tenis získává větší popularitu ve společnosti.

Přejít nahoru