Přehled vybraných bojových sportů

Téma bojových sportů nepatří v České republice mezi ty nejrozšířenější, avšak v posledních letech jejich popularita stále roste. Bojových umění existuje celá spousta. Bojová umění jsou fascinující disciplíny, které kombinují fyzické schopnosti, mentální koncentraci a filozofické aspekty. Každé z nich má svá specifická pravidla, techniky a slavné osobnosti, které ho reprezentují. V tomto textu se podíváme na aikido, karate, kickbox, thajský box a různé styly zápasu, s důrazem na rozdíly mezi judo, řeckořímským zápasem a volným stylem. S některými z nich se budeme moci setkat i na nadcházejících Olympijských hrách v Paříži.

Aikido je japonské bojové umění, které vyvinul Morihei Ueshiba na počátku 20. století. Klade důraz na obranu bez ublížení útočníkovi, což ho odlišuje od mnoha jiných bojových umění. Techniky aikida zahrnují různé druhy pák, hodů a znehybnění, které využívají energii útočníka k neutralizaci útoku. Cílem je dosáhnout harmonie a kontroly nad situací bez potřeby agresivity. Jedním z nejvýznamnějších osobností v aikidu byl Kisshomaru Ueshiba, syn zakladatele, který významně přispěl k šíření a rozvoji tohoto umění po celém světě.

Karate je další japonské bojové umění, jehož kořeny sahají do Okinawy. Na rozdíl od aikida se karate zaměřuje na útočné i obranné techniky, včetně úderů, kopů a bloků. Pravidla karate se liší v závislosti na stylu, ale většinou kladou důraz na rychlost, sílu a přesnost. Gichin Funakoshi, zakladatel nejznámějšího stylu Shotokan karate, je jednou z nejvýznamnějších osobností v historii karate. Funakoshi přispěl k popularizaci karate mimo Okinawu a do zbytku Japonska.

Kickbox je moderní bojové umění, které kombinuje techniky z karate, taekwondo a boxu. Vyvinulo se v 60. a 70. letech 20. století v Japonsku a USA. Pravidla kickboxu umožňují údery pěstmi a kopy, ale často zakazují techniky, jako jsou kolena a lokty, které jsou běžné v thajském boxu. Kick-box se rychle stal populárním nejen jako sportovní disciplína, ale i jako efektivní způsob sebeobrany a fitness tréninku. Mezi slavné kick-boxery patří například Benny “The Jet” Urquidez, který se proslavil nejen v ringu, ale také ve filmovém průmyslu.

Thajský box, známý také jako Muay Thai, je tradiční bojové umění z Thajska, které se zaměřuje na údery pěstmi, lokty, koleny a kopy. Pravidla Muay Thai umožňují využití celé řady technik, včetně klinče, který je klíčovým prvkem tohoto stylu. Muay Thai je známý svou tvrdostí a efektivitou, což z něj činí populární volbu pro mnoho bojovníků v různých bojových sportech, včetně MMA. Mezi slavné osobnosti Muay Thai patří například Buakaw Banchamek, který získal mezinárodní uznání díky svým úspěchům v K-1 a dalších soutěžích.

Zápas je jedním z nejstarších bojových sportů, s historií sahající až do starověku. Existují různé styly zápasu, z nichž každý má svá specifická pravidla a techniky. Mezi nejznámější patří judo, řeckořímský zápas a volný styl.

Judo, které založil Jigoro Kano v roce 1882 v Japonsku, je bojové umění a sport, který se zaměřuje na hody a techniky znehybnění. Pravidla judo zahrnují bodování za hody, držení a pákové techniky, které vedou k poddání soupeře. Jedním z nejslavnějších judistů je Čech Lukáš Krpálek, který získal zlaté medaile na olympijských hrách a světových šampionátech.

Řecko-římský zápas je styl zápasu, který zakazuje údery pod pas. Tento styl klade důraz na horní tělo, především na hody a znehybnění. Vzhledem k tomu, že nohy nelze používat pro útok ani obranu, techniky řeckořímského zápasu se výrazně liší od volného stylu. Alexander Karelin z Ruska je jedním z nejúspěšnějších zápasníků v historii tohoto sportu, s řadou olympijských a světových titulů. Zajímavostí je, že touto disciplínou se v minulosti zabýval i jeden z nejslavnějších českých kulturistů Filip Grznár.

Volný styl zápasu, na rozdíl od řeckořímského zápasu, umožňuje použití nohou jak pro útočné, tak obranné techniky. Tento styl je více flexibilní a zahrnuje širší škálu technik, což ho činí velmi populárním na mezinárodní úrovni. Slavnými osobnostmi volného stylu jsou například Cael Sanderson z USA, který je známý svou neporazitelnou sérií na olympijských hrách a mistrovstvích světa.

Každé z těchto bojových umění nabízí jedinečný přístup k boji a sebeobraně, od filosofického a neagresivního aikida po tvrdý a přímý thajský box. Známé osobnosti z těchto disciplín přispěly k jejich popularizaci a inspirují nové generace bojovníků po celém světě. Jak již bylo zmíněno existuje nespočet dalších bojových umění např. kung-fu, taekwondo či ju-jitsu. Oblast bojových umění je velmi pestrá a divácky atraktivní, o čemž se může každý přesvědčit na Olympijských hrách. Je škoda, že toto téma není více rozšířeno v povědomí české společnosti navzdory tomu, že i z České republiky pochází jedinci, kteří se svými výkony řadí mezi světovou špičku.

Přejít nahoru