Nadalova příprava na Olympijské hry

Rafael Nadal se v Paříži představí na svých posledních Olympijských hrách v kariéře. Nadal bude reprezentovat Španělsko ve dvouhře i ve čtyřhře po boku světové trojky Carlose Alcaraze. Start antukového krále nebyl donedávna jistý kvůli komplikovanému průběhu této sezóny.

Při prvním turnaji sezóny v australském Brisbane si Rafael Nadal ve třetím kole  znovu přivodil zranění stehenního svalu. Po návratu do Španělska byla při vyšetření nalezena nová mikrotrhlina, kvůli které musel odstoupit z prvního grandslamu sezóny Australian Open. Nadal se vrátil do tréninku po třech týdnech a začal se připravovat na turnaje ATP 1000 v Indian Wells a v Miami. Nakonec byl nucen se z obou turnajů odhlásit.

Ani přechod do antukové části sezóny, která je pro Nadala bezpochyb nejoblíbenější, nezačal podle očekávání. Bývalý první hráč žebříčku se odhlásil z prvního velkého antukového turnaje ATP 1000 v Monte-Carlu, který v minulosti vyhrál jedenáctkrát, což je nejvícekrát v historii turnaje. Na prvním antukovém turnaji se představil až v Barceloně. Tento turnaj kategorie ATP 500 v minulosti vyhrál dvanáctkrát a to bez jediné finálové porážky. Zajímavostí je, že hlavní kurt byl v roce 2017 pojmenován právě podle Rafaelu Nadalovi. Nadalova cesta na tomto turnaji však skončila již ve druhém kole, když v poměru 5:7 1:6 prohrál s 9. hráčem světa Australanem Alexem De Minaurem. O týden později se Nadal představil na turnaji ATP 1000 v Madridu. Ve druhém kole turnaje oplatil De Minaurovi porážku z předešlého týdne a vyhrál 7:6 6:3. Ve třetím kole si ve třech setech poradil s Argentincem Pedrem Cachinem 6:1 6:7 6:3. V osmifinále turnaje prohrál s českým tenistou Jiřím Lehečkou 5:7 4:6. Po zápase následoval rozlučkový ceremoniál pro pětinásobného vítěze turnaje, který oznámil, že v Madridu hraje naposledy.  Následně se Nadal zúčastnil turnaje ATP 1000 v Římě, kde desetinásobný vítěz vypadl již ve druhém kole s polským tenistou Hubertem Hurkaczem v poměru 1:6 3:6. Poté následoval Nadalův nejoblíbenější turnaj Roland Garros, na kterém měl velmi nepříznivý los. V prvním kole prohrál s finalistou turnaje Alexandrem Zverevem ve třech setech 3:6 6:7 3:6. Zverev se tak připojil k Novakovi Djokovičovi a Robinu Soderlingovi jako třetí tenista, který dokázal Nadala na francouzském grandslamu porazit. Dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz dále vynechal Wimbledon a rozhodl se nadále trénovat na antukových dvorcích pro nadcházející Olympijské hry v Paříži.

Jako generálku na olympijský turnaj si Nadal vybral turnaj ATP 250 ve švédském Bastadu, kde hrál poprvé po 19 letech. Tohoto turnaje se Nadal v minulosti zúčastnil třikrát. V letech 2003 a 2004 došel do čtvrtfinále a v roce 2005 celý turnaj ovládl. Ve finále porazil českého tenistu Tomáše Berdycha 2:6 6:2 6:4. V prvním kole porazil domácího Lea Borga, syna švédské tenisové legendy Bjorna Borga, 6:3 6:4. Ve druhém kole se potkal s bývalou britskou jedničkou Cameronem Norriem, kterého porazil ve dvou setech 6:4 6:4. Ve čtvrtfinále sehrál čtyřhodinovou bitvu s argentinským antukářem Marianem Navone, ve které dohnal ztrátu setu a zvítězil 6:7 7:5 7:5. Toto utkání bylo Nadalovým druhým nejdelším třísetovým zápasem. Delší bylo pouze semifinále v Madridu v roce 2009, ve kterém porazil Novaka Djokoviče 3:6 7:6 7:6. Zápas trval čtyři hodiny a tři minuty. O postup do finále se utkal s chorvatským kvalifikantem Dujem Ajdukovičem. Nadal opět ztratil první set, ale nakonec zápas otočil ve svůj prospěch. Konečný výsledek byl 4:6 6:3 6:4. V prvním zápase o titul od finále  Roland Garros 2022 se Nadal utkal s Portugalcem Nunem Borgesem. Ve finále byla znát Nadalova únava a nedostatek regenerace z celého týdne, což se projevilo i na jeho hře. Borges za necelých devadesát minut slavil zisk svého prvního titulu v kariéře, když Nadala porazil v poměru 6:3 6:2. Na tomto turnaji se Nadal zúčastnil i soutěže čtyřher s Norem Casperem Ruudem. Společně zvládli první kolo i čtvrtfinále. Ze semifinále dvojice odstoupila, jelikož Nadal upřednostnil singlové zápasy a jeho věk a fyzická situace mu neumožnily odehrát dva zápasy v jeden den naplno. Nadal celkově své vystoupení v Bastadu hodnotil pozitivně a oznámil, že je připravený na Olympijské hry. Turnaj ukázal, že i nadále je schopen hrát, minimálně na antuce, se světovou špičkou a probojovávat se do pozdějších fází turnaje. Nadal se díky získaným bodům posunul o sto míst v žebříčku na 161. místo.

Rafael Nadal se v Paříži zúčastní svých třetích Olympijských her, které budou i jeho poslední. Na svém prvním olympijském turnaji v roce 2008 v Pekingu získal zlatou medaili ve dvouhře. Ve finále porazil Fernanda Gonzaleze v poměru 6:3 7:6 6:3. Do následujících her v Londýně v roce 2012 nenastoupil kvůli zranění kolenního kloubu. V roce 2016 v Riu de Janeiru získal opět zlatou medaili, tentokrát však ve čtyřhře. Po boku Marca Lopeze porazili ve finále Rumunskou dvojici Tecau, Mergea v poměru 6:2 3:6 6:4. Tímto se Nadal stal jediným mužským tenistou v Open éře, který získal zlatou medaili ve dvouhře i čtyřhře. Tokijských her v roce 2021 se Nadal nezúčastnil kvůli zranění levého chodidla. Nyní bude Nadal usilovat o zisk 3. medaile z olympijských her, což by byl v tenise ojedinělý úspěch. Olympijský turnaj se uskuteční v areálu Roland Garros, ve kterém Nadal získal rekordních 14 titulů a má neuvěřitelnou zápasovou bilanci 112 výher a pouze 4 porážky. Ve čtyřhře jsou šance španělské dvojice poměrně vysoké. Carlos Alcaraz nyní hraje v životní formě a v posledních dvou měsících vyhrál Roland Garros a Wimbledon.

Okolo Nadalovy budoucnosti po Olympijských hrách je spousta otazníků. V pozápasovém rozhovoru v Bastadu potvrdil pouze svou účast na exhibičním turnaji Laver Cup, kde bude reprezentovat tým Evropy proti týmu Světa. Také byl zveřejněn na listině hráčů přijatých na poslední grandslamový turnaj sezóny US Open. Svoji účast však nepotvrdil a své finální rozhodnutí odsunul na konec Olympijských her. Otázkou tedy zůstává zda Nadal skutečně plánuje ukončit kariéru v průběhu této sezóny, nebo jestli bude pokračovat i v roce 2025.

Přejít nahoru