Disciplíny na letních olympijských hrách

Ačkoliv Olympijské hry v Paříži jsou již minulostí, podíváme se dnes na přehled olympijských sportů a disciplín, na které se budou moci sportovní fanoušci těšit na Letních olympijských hrách v Los Angeles v roce 2028. Olympijské hry za svoji dlouhou historii prošli řadou změn, ale původních devět sportů, které byly na prvních novodobých hrách v Aténách v roce 1896, zůstalo stejných. V roce 1928 přibyla možnost pro ženy účastnit se v určitých sportech. V současnosti jsou všechny olympijské sporty rozděleny na ženské a mužské kategorie.

Nejobsáhlejším sportem podle počtu disciplín je bezpochyby atletika, která byla již na Olympijských hrách v roce 1896. V průběhu let přibyla spousta disciplín, jejichž celkový počet v Paříži byl 48. Patří mezi ně běhy na 100, 200, 400, 800, 1500, 5000 a 10 000 metrů a maratonský závod. Překážkové běhy se konají na vzdálenosti 110 (pro ženy 100), 400 a 3000 metrů (tzv. steeplechase). Závod chůze na 20 kilometrů je pro obě pohlaví stejný, ale závodu chůze na 50 kilometrů se účastní pouze muži. Dále se konají štafetové závody 4×100 a 4×400 metrů, který se pořádá i ve formátu smíšené štafety. Druhou smíšenou disciplínou je štafeta maratonské chůze. Skokanské disciplíny se dělí na skok do dálky, skok vysoký, skok o tyči a trojskok. Vrhy a hody jsou neodmyslitelnou částí atletiky. Na olympijských hrách můžeme sledovat hod oštěpem, hod kladivem, hod diskem a vrh koulí. Velmi ceněnou olympijskou disciplínou je víceboj – muži závodí v desetiboji a ženy v sedmiboji.

Další kategorií, která byla již na aténských hrách, je sportovní střelba. Tento sport se dělí na šest disciplín: skeet, střelba z rychlopalné pistole na 25 metrů, střelba z malorážky na 50 metrů, střelba ze vzduchové pistole na 10, střelba ze vzduchové pušky na 10 metrů a trap. V posledních třech jmenovaných disciplínách se odehrávají i soutěže smíšených týmů.

Na Olympijských hrách v roce 1896 se nekonal turnaj v žádném týmovém sportu. To se postupem času změnilo. V Los Angeles se mohou fanoušci těšit na fotbal, basketbal, basketbal 3×3, házenou, vodní pólo, pozemní hokej, rugby 7s, klasický šestkový volejbal i beachvolejbal. Po vyřazení z pařížských her se do programu vrátí baseball a softball.

Sportovní gymnastika je součástí novodobých olympijských her již od samého začátku a nikdy z programu nevypadla. Mezi současné disciplíny sportovní gymnastiky patří hrazda, bradla, prostná, kůň našíř, kruhy, přeskok, víceboj a soutěž družstev. V roce 1984 přibyla moderní gymnastika, které se účastní pouze ženy. Moderní gymnastika zahrnuje soutěž jednotlivců a pětičlenných týmů. Poslední gymnastickou disciplínou na olympijských hrách jsou skoky na trampolíně, které se na olympijský program dostaly poprvé v roce 2000.

Cyklistika se na olympijských hrách dělí na pět odvětví. Pořádají se závody silniční cyklistiky, dráhové cyklistiky, horské cyklistiky, BMX racing a od roku 2021 i BMX freestyle. Silniční cyklistika se na olympijských hrách dělí na silniční závod a časovku. Dráhová cyklistika zahrnuje šest disciplín: sprint jednotlivců, sprint družstev, stíhací závod družstev, keirin, madison a omnium (víceboj).

Jedním z původních olympijských sportů je plavání. Jednotlivé plavecké závody se liší podle stylu plavání. Dělí se na prsa, znak, motýlek, volný způsob (většinou kraul) a jejich kombinace se nazývá polohový závod. Dále se dělí podle vzdálenosti od 50 – 1500 metrů. Ve volném způsobu a v polohovém závodě se pořádají i soutěže ve formátu čtyřčlenných štafet. Speciální plaveckou disciplínou je vytrvalostní závod na 10 kilometrů v otevřené vodě. Další nezmíněné vodní sporty jsou synchronizované plavání a skoky do vody. Skoky se dělí na dvě disciplíny a to skok z prkna z výšky tří metrů a skok z desetimetrové věže. Každá disciplína má variantu sólo nebo ve dvojici. Vodní pólo bylo zahrnuto již v týmových sportech.

Dalším sportem s bohatou olympijskou historií je jezdectví, ve kterém se pořádají závody v drezuře, všestrannosti a parkuru. Mimo to je jezdectví jednou z disciplín moderního pětiboje, do kterého se dále řadí běh, plavání, střelba a šerm.

Z bojových sportů byl původně do olympijských her zařazen pouze řeckořímský zápas. Postupně se na olympijský program dostal box, judo, zápas volného stylu a taekwondo. Sportovcí jsou vždy rozděleni do různých váhových kategorií. Na principu váhových kategorií funguje i vzpírání, které je na olympijských hrách již od roku 1896.

Šerm se pyšní dlouhou olympijskou historií. V současné době se šerm dělí do tří disciplín: kord, fleret a šavle. V každé disciplíně se pořádají turnaje jednotlivců a družstev.

Tenis, badminton a stolní tenis mají velmi podobné disciplíny. Olympijský tenisový a badmintonový turnaj se skládá z dvouhry, čtyřhry a smíšené čtyřhry. Ve stolním tenise je čtyřhra nahrazena soutěží družstev o třech členech.

Veslování je na programu olympijských her nepřetržitě od roku 1900. Veslaři soutěží v sedmi disciplínách: skif, dvojskif, párová čtyřka, osmiveslice, dvojskif lehkých vah, dvojka bez kormidelníka a čtyřka bez kormidelníka. Na Olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 se poprvé pořádaly závody rychlostní kanoistiky, které se dělí na pět disciplín, jimiž jsou singl kajak, debl kayak, singl kanoe, debl kanoe a a čtyřka kajaku. V roce 1992 na Olympijských hrách v Barceloně byl přidán vodní slalom, který se dělí na závody v kanoi, kajaku a kajakcrossu.

Součástí prvním novodobých her měl být i jachting, který byl z důvodu špatných povětrnostních podmínek zrušen a poprvé se závody konaly v roce 1900 v Paříži. Od té doby si jachting drží své místo na olympijských hrách stejně jako surfing, který byl přidán v roce 2021 v Tokiu.

Dalšími olympijskými sporty jsou lukostřelba a triatlon. V lukostřelbě jsou soutěže jednotlivců, mužských týmů, ženských týmů a smíšených týmů. V triatlonu je krom mužského a ženského závodu nově kategorie smíšených dvojic. Mezi olympijské sporty se řadí také golf. Jedním z nejnovějších olympijských sportů je sportovní lezení, které se rozdělilo v Paříži na kombinaci a rychlostní lezení. Podobně jako skateboarding, ve kterém jsou disciplíny park a street, bude lezení v Los Angeles na teprve třetích olympijských hrách. V Paříži se poprvé pod pěti kruhy představil breakdance, který byl však z programu následujících her vyřazen.

Toto bylo představení všech olympijských sportů a disciplín. Olympijské hry jsou velmi pestrou oslavou sporu, která se pyšní vyjímečnou popularitou po celém světě. Každý sportovní fanoušek si v olympijských hrách najde své oblíbené sporty a může poznat i spoustu nových, jelikož jsou zařazeny i méně populární disciplíny.

Přejít nahoru