Olympijské hry – DEN 16

V průběhu posledního dne pařížských Olympijských her se představily tři české reprezentantky. V maratonském běhu skončily české reprezentantky Tereza Hrochová na 26. místě a Moira Stewartová na 66. místě. Pro zlatou medaili si doběhla Nizozemka Sifan Hassan, která závod dlouhý 42 195 metrů uběhla v novém olympijském rekordu 2:22:55. Lucie Hlaváčková skončila ve finále moderního pětiboje na 10. pozici se ziskem 1403 bodů. Zlato vybojovala Maďarka Michelle Gulays, která získáním 1461 bodů vytvořila nový světový rekord.

Ve finále házené porazil dánský tým Německo v poměru 39:26. Bronz si z Paříže odvezlo Španělsko, které v zápase o třetí místo přehrálo Slovinsko 23:22. Zlatou medaili z volejbalu získaly Italky, které porazily tým USA ve třech setech 25:18, 25:20 a 25:17. Basketbalistky Spojených států amerických porazily domácí Francii v napínavém finálovém utkání 67:66. Bronzovou medaili si odvezou basketbalistky z Austrálie, které v zápase o třetí místo porazily Belgičanky v poměru 85:81. Skončil také mužský turnaj vodního póla. Na první příčce se umístilo Srbsko, na druhé Chorvatsko a na třetí Spojené státy americké.

Celkově Česká republika se ziskem tří zlatých a dvou bronzových medailí skončila v pořadí jednotlivých států na 28. místě mezi 27. Srbskem a 29. Dánskem. Na prvním místě se podle očekávání umístily Spojené státy americké s celkovým ziskem 126 medailí.

Olympijské hry v Paříži byly zakončeny na atletickém stadionu Stade de France. Českou vlajku nesli zlatý kanoista Martin Fuksa a bronzová oštěpařka Nikola Ogrodníková. Symbolickou olympijskou štafetu převzalo Los Angeles, kde se budou pořádat 33. Letní olympijské hry v létě roku 2028.

Autor: Erik Šrámek

Přejít nahoru